„MOŞTENIREA CLANDESTINĂ”  este o serie de film documentar care aduce în prim-plan confruntarea de pe frontul clandestin din perioada Războiului Rece şi nu numai, devoalând publicului – în premieră şi în exclusivitate – elemente de natură să bulverseze percepţia oficială asupra ultimelor decenii.

Filmul este un proiect-fluviu pe care l-am inițiat în 2011, având ca punct de plecare munca de cercetare a profesorului american Larry L. Watts asupra arhivelor serviciilor secrete est-europene şi occidentale (CIA, STASI, AVO, KGB, Direcţia Securităţii Statului). Opiniile acestuia sunt completate, confirmate sau contestate de o serie de personalităţi autohtone: academicieni, istorici, diplomaţi de carieră, sociologi, dar şi ofiţeri de informaţii, foşti deţinuţi politici şi alţi martori ai evenimentelor din ultimul secol.

Filmul propune o analiză neconvenţională asupra perioadei comuniste din România (sub dictaturile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu) prin prisma echilibrelor de putere la nivel mondial: România între SUA, China şi URSS, acompaniată de tovarăşii din blocul sovietic sau, dimpotrivă, concurată acerb, în postura de „ţintă” a unor strategii secrete, concepute şi realizate atât pe linia spionajului de factură cominternistă, cât şi pe cea a colaborării militare şi de informaţii în cadrul alianţei Pactului de la Varşovia. Este un documentar despre dizidenţă şi dezinformare, ce valorifică imagini de arhivă rare şi scoate la lumină adevăruri incendiare despre spioni, defectori, agenţi dubli, operaţiuni secrete şi figuri controversate: Caraman, Pacepa, Bodnăraş, Carlos Şacalul.

Difuzare: TVR 1

E-mail: contact@mostenireaclandestina.ro

Arhivă video: Listă Episoade TVR, Canal oficial Youtube

Postări și comentarii: Pagină oficială Facebook, Pagina Facebook alternativă

Legături utile: Politica de confidențialitate, Pagină oficială TVR, Canal oficial Youtube TVR